Witamina E - właściwości, działanie, objawy niedoboru - AVETPHARMA

<<<  powrót do strony bloga

 

Witamina E – właściwości, działanie, objawy niedoboru

Wpływ witaminy E na zdrowie człowieka często jest bagatelizowany. Niestety częściej porusza się tematy innych witamin i ich działania na przykład niedoborów witaminy B12 . Temat witaminy E jest zupełnie pomijany. Witamina ta bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie, dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca, wspomaga pracę mięśni oraz wpływa na płodność. Jeśli chcemy zachować zdrowie i urodę, powinniśmy zadbać o prawidłowy poziom witaminy E w swojej diecie. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej.

CO TO JEST WITAMINA E?

Witamina E jest to silny przeciwutleniacz zbudowany z tokoferoli i tokotrienoli pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Chroni komórki naszych organizmów przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto wiedzieć – stosowana jest często jako dodatek do żywności o numerze E306, a syntetyczne tokoferole mają numery E307-309.

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY E I NA CO POMAGA:

    • Witamina młodości oraz płodności ze względu na to, że jest silnym przeciwutleniaczem, niszczy wolne rodniki i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki pochodzą z niektórych produktów żywnościowych oraz wielu czynników zewnętrznych takich jak: promieniowanie, zanieczyszczenie powietrza czy nawet dym papierosowy. Uszkadzają DNA komórek naszego organizmu, przez co mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Brak witaminy E przyśpiesza też procesy starzenia się ciała, dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłową dietę i ewentualną suplementację, aby zachować równowagę między zdrowiem a wolnymi rodnikami,
    • odbudowuje czerwone krwinki oraz wspiera układ nerwowy,
    • wpływa na organizm poprzez wsparcie prawidłowego rozwoju mięśni,
    • wspomaga proces tworzenia nasienia u mężczyzn,
    • u kobiet stymuluje owulacje, chroni komórki jajowe,
      wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz przebieg ciąży,
    • działa przeciwzakrzepowo,
    • wpływa korzystnie na budowę i przepuszczalność błon komórkowych,
    • badania naukowe potwierdzają, że wspiera funkcjonowanie wzroku,
    • obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

AWITAMINOZA I GŁÓWNE OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY E TO:

    • anemia,
    • zmęczenie,
    • rogowacenie i starzenie się skóry,
    • słabość i wypadanie włosów,
    • degeneracja mięśni,
    • uszkodzenie systemu nerwowego,
    • podatność na infekcje,
    • problemy z kośćmi i zębami,
    • bolesność i zanik mięśni,
    • zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z płodnością,
    • zaburzenia neurologiczne,

Awitaminoza – schorzenie polegające na braku lub niedoborze pewnej witaminy, lub wszystkich witamin w organizmie. Niedobór witaminy E występuje niezwykle rzadko. Może do niej jednak dojść u pacjentów z celiakią lub mukowiscydozą. Jeśli już zauważymy u siebie podobne, niepokojące objawy, warto udać się do lekarza, który zaleci wykonanie właściwych badań oraz zaplanuje plan leczenia.

WYSTĘPOWANIE WITAMINY E W ŻYWNOŚCI:

    • Występuje wyłącznie w produktach roślinnych, najlepszym jej źródłem są oleje tłoczone na zimno – olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany. Oleje rafinowane są mniej bogate w tę witaminę oraz inne składniki, dlatego warto wybierać oleje lepszej jakości.
    • Wszelakie orzechy i pestki – orzechy włoskie, ziemne, migdały, pestki dyni, słonecznika oraz ziarna zbóż.
    • Spore jej ilości występują także w szpinaku i kapuście.

ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ E:

Dawkowanie witaminy E jest zależne od czynników między innymi takich jak: wiek, płeć, stan fizjologiczny, choroby czy nawet rodzaj spożywanego tłuszczu. Zalecane, średnie spożycie witaminy E wynosi do 12 mg na dobę1.
Podane normy są zgodne z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia:

    • Niemowlęta do 6. miesiąca życia – 4 mg,
    • Niemowlęta do 1. roku życia – 5 mg,
    • Dzieci do 6. roku życia. – 6 mg,
    • Dzieci do 9. roku życia – 7 mg,
    • Dziewczęta od 10. roku życia i kobiety – 8 mg,
    • Chłopcy od 10. roku życia i mężczyźni – 10 mg,
    • Kobiety w ciąży – 10 mg,
    • Kobiety w okresie laktacji – 11 mg.

CZY WARTO SUPLEMENTOWAĆ WITAMINĘ E?

Kiedy i jak stosować? Niedobory tej witaminy występują rzadko, więc suplementacja nie jest konieczna. O suplementację witaminy E powinien zadbać każdy, kto czuje taką potrzebę bądź dostał takie zalecenie od lekarza. Na rynku mamy dostępne suplementy witaminy E w kapsułkach, w tabletkach oraz w formie kropli. To, jaką formę suplementacji wybierzemy zależy wyłącznie od nas i naszego komfortu stosowania.

JAK TO JEST Z WITAMINĄ A+E?

Witaminy te są raczej dobrze tolerowane przez organizm, jednak trzeba uważać – mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami. Witaminy A i E to zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie. Poprawia także w niewielkim stopniu nawilżenie i odżywienie.  Jak możemy zauważyć odpowiednia podaż witaminy E (ale też innych witaminy) jest szczególnie ważna dla naszego zdrowia. Warto o tym pamiętać planując swoje przyszłe jadłospisy.

Bibiografia:

1 „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”, Instytut Żywności i Żywienia (https://www.pzh.gov.pl/)

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies, ale w dowolnym momencie możesz wyłączyć ich obsługę. Więcej informacji znajdziesz tutaj:
Polityka prywatności
Jak wyłączyć
AKCEPTUJĘ
Add to cart