CO TO JEST WITAMINA E?
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY E I NA CO POMAGA:
- Witamina młodości oraz płodności ze względu na to, że jest silnym przeciwutleniaczem, niszczy wolne rodniki i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki pochodzą z niektórych produktów żywnościowych oraz wielu czynników zewnętrznych takich jak: promieniowanie, zanieczyszczenie powietrza czy nawet dym papierosowy. Uszkadzają DNA komórek naszego organizmu, przez co mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Brak witaminy E przyśpiesza też procesy starzenia się ciała, dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłową dietę i ewentualną suplementację, aby zachować równowagę między zdrowiem a wolnymi rodnikami,
- odbudowuje czerwone krwinki oraz wspiera układ nerwowy,
- wpływa na organizm poprzez wsparcie prawidłowego rozwoju mięśni,
- wspomaga proces tworzenia nasienia u mężczyzn,
- u kobiet stymuluje owulacje, chroni komórki jajowe,
wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz przebieg ciąży, - działa przeciwzakrzepowo,
- wpływa korzystnie na budowę i przepuszczalność błon komórkowych,
- badania naukowe potwierdzają, że wspiera funkcjonowanie wzroku,
- obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

AWITAMINOZA I GŁÓWNE OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY E TO:
- anemia,
- zmęczenie,
- rogowacenie i starzenie się skóry,
- słabość i wypadanie włosów,
- degeneracja mięśni,
- uszkodzenie systemu nerwowego,
- podatność na infekcje,
- problemy z kośćmi i zębami,
- bolesność i zanik mięśni,
- zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z płodnością,
- zaburzenia neurologiczne,
Awitaminoza – schorzenie polegające na braku lub niedoborze pewnej witaminy, lub wszystkich witamin w organizmie. Niedobór witaminy E występuje niezwykle rzadko. Może do niej jednak dojść u pacjentów z celiakią lub mukowiscydozą. Jeśli już zauważymy u siebie podobne, niepokojące objawy, warto udać się do lekarza, który zaleci wykonanie właściwych badań oraz zaplanuje plan leczenia.
WYSTĘPOWANIE WITAMINY E W ŻYWNOŚCI:
- Występuje wyłącznie w produktach roślinnych, najlepszym jej źródłem są oleje tłoczone na zimno – olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany. Oleje rafinowane są mniej bogate w tę witaminę oraz inne składniki, dlatego warto wybierać oleje lepszej jakości.
- Wszelakie orzechy i pestki – orzechy włoskie, ziemne, migdały, pestki dyni, słonecznika oraz ziarna zbóż.
- Spore jej ilości występują także w szpinaku i kapuście.
ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ E:
Dawkowanie witaminy E jest zależne od czynników między innymi takich jak: wiek, płeć, stan fizjologiczny, choroby czy nawet rodzaj spożywanego tłuszczu. Zalecane, średnie spożycie witaminy E wynosi do 12 mg na dobę1.
Podane normy są zgodne z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia:
- Niemowlęta do 6. miesiąca życia – 4 mg,
- Niemowlęta do 1. roku życia – 5 mg,
- Dzieci do 6. roku życia. – 6 mg,
- Dzieci do 9. roku życia – 7 mg,
- Dziewczęta od 10. roku życia i kobiety – 8 mg,
- Chłopcy od 10. roku życia i mężczyźni – 10 mg,
- Kobiety w ciąży – 10 mg,
- Kobiety w okresie laktacji – 11 mg.
CZY WARTO SUPLEMENTOWAĆ WITAMINĘ E?
JAK TO JEST Z WITAMINĄ A+E?
Bibiografia:
1 „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”, Instytut Żywności i Żywienia (https://www.pzh.gov.pl/)